Дъбово буре и корона за благоевградски ресторантьор

03/02/2024 15:53 0 Коментирай

Благоевградски ресторантьор бе избран за Цар на виното. Традиционният конкурс се състоя в близкото до града село Дъбрава.

Николай Христов получи корона и дъбово буре. Той не е лозар. Произвел е божественото мерло от грозде, закупено на пазара в Благоевград. Днес ритуално зарязаха лозята в Дъбрава. Отслужиха и водосвет за здраве на всички. Включиха се заместник-кметът на Благоевград Станислав Кимчев и селският управник Методи Стоянов. Наградиха още Илиян Веселински, Стефан Савов, Костадин Ханджийски, Благовест Ангушев, Тодор Ерделски, Константин Траянов, Илиян Дончев, Райко Зашев, Кирил Митрев, Емил Митев, Людмил Огнянов, Калоян Ерделски и Валентин Стойчев.

По дългогодишна традиция традиция Боговете на виното слязоха по склоновете на Пирин, за да благославят виното, лозята и техните стопани в санданското село Илинденци. В свитата са Свети Трифон, както и древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус. Сред тях беше и мома Кераца. Празникът е в местността „Масовец“ събра стотици хора от региона.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook