Войводата Гоце на 152 години

04/02/2024 11:21 0 Коментирай

Навършиха се 152 години от рождението на великия наш революционер Гоце Делчев. Войводата е силно свързан с освободителните борби в Пиринско. Почти във всяко населено място хората свеждат глава пред подвига му.

В Благоевград днес има възпоменателно тържество в двора на храм "Въведение Богородично" и пред величествения му паметник на площад "Македония". Събраха се родолюбиви благоевградчани, военни, свещеници и представители на политически партии. В двора на катедралния храм е мемориалът на Делчевия род. Там са костите на сродници на Георги Николов Делчев. 

В град Гоце Делчев, носещ името на войводата, има поредица от тържества днес. Има молебен за здраве пред паметника му в града и пред този в местността "Попови ливади". Деца от града пък рисуваха портрети на героя и направиха изложба, открита от кмета Владимир Москов. 

Гоце е една от най-значимите личности в българската история. Роден е в Кукуш през 1872 година. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Загива през 1903 г. край село Баница в сражение с турци.

През нощта на 3 срещу 4 май 1903 година, на път за среща с водителите на Серски революционен окръг, четата на Делчев попада в обкръжение в село Баница. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков – съвипускник на Гоце Делчев от Военното училище в София, блокира селото по сигнал, че там нощуват комити. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook