Дупничани протестират в Кюстендил

18/02/2024 14:05 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Организиран е протест пред Съдебната палата в Кюстендил. Инициативата е на жители от Дупница и село Яхиново. 

Настояват да се спре екстрадицията на неуспелия в кметската надпревара бивш пожарникар Методи Захаринов в Гърция. Ако кюстендилските магистрати допуснат това да се случи, Захаринов трябва да лежи в гръцки затвор 6 години заради няколко фалшиви евро банкноти. Протестът на дупничани е утре от 9.30 часа, когато е заседанието за екстрадиция в Кюстендил. Категорични са, че магистратите трябва да защитят сънародник, получил дискриминационна, неправомерна и преувеличена присъда от гръцките власти преди повече от 9 години.

Припомняме, че Методи Захаринов беше задържан по време на предизборната кампания миналия октомври. Тогава мистериозно се появи Европейска заповед за ареста му. Датира от 2018-та, а е изпратена в България през 2020 година. Заповедта е във връзка с присъда, постановена е задочно през 2014 година в Солун заради 9 фалшиви евро банкноти от по 50 евро, открити при гранична проверка.

Пред нашите съдебни власти Методи Захаринов заяви, че не е бил уведомяван за развитието на делото. При ареста в Гърция и разпитите не му подсигурили преводач. Наши юристи коментираха пред Еновина, че банкнотите са били добити в България и според тях, гръцкият съд няма териториална компетентност да произнесе присъда във връзка със случая. Захаринов е офицер от запаса, дълги години служител на МВР и никога не се е укривал от властите.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook