Държавата защити скален район на 40 милиона години

06/08/2024 15:18 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кметът на Симитли Апостол Апостолов поиска защита на Коматинсите скали. РИОСВ - Благоевград прие предложението и районът вече е защитена зона от страна на държавата.

Коматинските скала са на площ от 192 декара. Уникалните образувания, които не отстъпват на Белоградчишките скали, се намират на 25 километра от Симитли във Влахина планина. Предполага се, че са на 35-40 милиона години. Скалите са заобиколени от емблематични за този район растителни и животински видове.

Предвидени са и забрани срещу увреждане на скалните образувания, като забрани за ATV, палене на огън, бивакуване извън определените места и други. Отхвърлено е предложението на еколога Тома Белев за много по-голяма площ, над 2200 декара, и забрана за човешки дейности в зоната.

Община Симитли има планове районът да се превърне в център на природосъобразен туризъм с екопътеки, площадки за наблюдение на птици, вело и фото туризъм. Наблизо до Коматинските скали е Тросковският манастир Свети Архангел Михаил и средновековна крепост. Общината вече е задвижила процедурата за рехабилитация на пътя до село Брестово, което е в подножието на скалите. Лесната достъпност ще превърне това място в централна туристическа дестинация за цяла Югозападна България. Съчетанието на природният феномен с културните дадености и кулинария, са предпоставка Коматинските скали да привлекат много любители на дивата незасегната природа.

Предложението на община Симитли и РИОСВ-Благоевград вече е в Министерство на околната среда и водите и в близките дни се очаква заповедта за обявяване на Коматинските скали за защитена територия, пише ekonovini.bg.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook