Електрическо влакче за 1 милион евро вози туристи в Петрич, Струмяни, Берово и Струмица

16/08/2023 10:15 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Купуват и пускат развлекателно влакче за туристи. Те ще посещават исторически обекти в няколко общини. Сумата от 990 060 евро е по трансграничен проект между Петрич, Струмяни и НПО „Бизнес Информационен и консултантски център“- Сандански. Водещ по проекта е Петрич, съвместно с македонските Струмица и Берово.

Основната дейност, планирана по проекта, е разработването на съвместен нисковъглероден туристически продукт, включително разработване на веломаршрут във формата на знак за безкрайност (веломаршрут „безкрайност“), свързващ Петрич, Струмица, Берово, Струмяни и обратно, преминавайки през новия ГКПП-Клепало, който обаче не е изграден все още. В рамките на проекта община Петрич ще осигури нова туристическа мобилност до основните обекти от туристически интерес - Античния град Хераклея Синтика като конкурентоспособна туристическа атракция по средното течения на река Струма, планината Кожух и църквата „Св. Петка“. Ще бъде закупено развлекателно туристическо влакче с нулеви емисии. Влакът ще бъде оборудван с мултимедийни съоръжения за осигуряване на увлекателни и информативни обиколки по време на пътуването и платформа за хора с увреждания за осигуряване на равен достъп.

Влакът ще превозва туристи между три ключови туристически атракции. За да се подпомогне устойчивата работа на електрическия влак, ще бъде инсталирана зарядна станция на специално място за паркиране. Дейността включва и изграждането на VeloHub на паркинга на античния град Хераклея Синтика. VeloHub ще се състои от обществена велостанция за саморемонт с възможност за зареждане на електрически велосипеди и навес за почивка, включително стоянки за велосипеди. Електрическият туристически влак ще предлага удобен транспорт между туристическите точки, докато VeloHub осигурява основни удобства за велосипедистите. Туристите ще се възползват от подобрено и по-достъпно туристическо изживяване, ще се насърчи алтернативната мобилност.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook