Електронна система следи скоростта на автомобилите по републиканските пътища

18/11/2023 12:45 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

АПИ подготвя проект за разработване и внедряване на система за секционен контрол на средната скорост на автомобили по републиканската пътна мрежа.

Разработва се по идея на Националното тол управление, МВР и икономическото министерство. Целта му е да се подобри пътната безопасност и да се намали броят на пътнотранспортните произшествия, чрез точно измерване на средната скорост и санкциониране на нарушителите от страна на МВР.

В момента се провежда сертификацията на данните от системата от Българския институт по метрология. Целта е да се гарантира, че тя отговаря на всички законови и технически изисквания, за да осигури надежден и ефективен контрол на движението. В момента се извършват тестови замерванията, обясни доц. Георги Балабанов, външен експерт в Национално тол управление. По договора за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа са изградени сензори за претегляне на МПС в движение (Weigh in motion) на общо 100 локации по републиканската пътна мрежа. Тези сензори са проектирани за мониторинг и контрол на тежкотоварни превозни средства с максимална маса над 3,5 тона и за леки автомобили до 3,5 тона. Към момента сензорите се използват единствено за статистически цели. Предстои тяхното сертифициране, за да се предотврати надвишаване на допустимия товар на превозните средства, заяви директорът на Националното тол управление Георги Темелков. Предстои въвеждане на електронното правоприлагане на данните от стоте сензора за претегляне на МПС в движение, коментираха от АПИ.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook