Полицаи малтретирали и журналисти на протеста срещу БФС

18/11/2023 11:48 0 Коментирай

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев публикува данни за полицейски произвол по време на демонстрациите срещу БФС и президента Борислав Михайлов.

Той призова вътрешния министър Калин Стоянов да се оттегли от поста. Той е бил на кино по време на безредици, при които пострадаха футболни фенове и бяха увредени автомобили в столицата. Вместо Стоянов уволниха заместникъа му Темелакиев.

Ивайло Мирчев съобщи във фейсбук  и за малтретирани журналисти. "5 безпрецедентни полицейски писюрщини, заради които МВР министърът трябва моментално да подаде оставка:

1. Дани Йорданов и операторът му от "Господари на ефира" са умишлено удряни с палки 2-3 пъти от полицията, докато предават на живо безредиците снощи.

2. В същото време полицията е опитала да принуди фотожурналиста на „Дневник“ Георги Кожухаров да изтрие снимките си. Кожухаров, екипиран с каска с надпис “PRESS”, е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи “Изчезвай, да не си изядеш боя!” и умишлено удряне през камерата.

3. Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан от полициятаq докато отразява.

4. Юлиян Сутев, също репортер в Дарик радио е ударен няколко пъти с палка от полицаи.

5. Международен фотожурналист е бил напръскан със спрей в лицето от полицай.

Припомняме, че до това развитие на ситуацията доведе вчерашният протест на футболни фенове, които се изправиха срещу начина на управление на Българския футболен съюз. Недоволството им предизвика хаос и затворени улици в центъра на столицата в четвъртък вечерта. След 18.15 часа феновете започнаха да хвърлят бомбички и димки срещу полицията. Силите на реда отговориха с водни оръдия, които разпръснаха част от привържениците в Борисовата градина. Подпален бе и полицейски бус на ъгъла на ул. "Гурко" и бул. "Васил Левски", който изгоря напълно. Феновете разграбиха намиращите се в него каски, палки и щитове.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook