ЕС преговаря за руската ваксина "Спутник V"

15/03/2021 16:36 0 Коментирай
Снимка бгнес Снимка: бгнес

ЕС има намерение да води преговори за покупката на руската ваксина "Спутник V".

Според правилата на Съюза поне 4 държави трябва да изявят желание за сделката, за да започнат преговорите. Унгария и Словакия вече купиха от руския препарат, предава Ройтерс. На свой ред Италия трябва да стане първата европейска държава, където производството на “Спутник V” ще започне в съответствие със споразумението, постигнато между Adienne Pharma & Biotech и Руския фонд за директни инвестиции.

На 4 март Европейската агенция по лекарствата обяви началото на последователен преглед на ваксината “Спутник V”. Регулаторът на ЕС заяви, че по време на одита специалистите ще оценят съответствието на лекарството със стандартите на ЕС в областта на ефикасността, безопасността и качеството.

“Спутник V” е една от трите водещи ваксини срещу коронавирус в света по брой одобрения, получени от държавните регулатори. Към днешна дата медикаментът е регистриран в 50 държави с общо население от над 1,3 милиарда души.

Руската ваксина предизвика възхищение както в САЩ, така и в ЕС. Но същевременно мнозина реагираха скептично - заради незадоволителния обхват на изследванията в началото, посочва Business Insider. Тя е разработена от московския Изследователски институт по епидемиология и микробиология "Гамалея", но производството ѝ е възложено на фирмата на малко известния руски олигарх Дмитрий Морозов. Неговата империя се намира край Санкт Петербург. Там на площ от 24 000 квадратни метра е изградена фармацевтичната компания Biocad - една от най-модерните в страната.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook