Евродепутат в сблъсък с кмет от ДПС

08/07/2020 18:39 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Евродепутатът от ГЕРБ Асим Адемов дава на прокурор управници за финансови злоупотреби.

След подадени сигнали от жители на Гърмен, Адемов депозирал заявление до кмета Феим Иса за предоставяне на достъп до публична информация за два случая, за които в общината има констатирани злоупотреби с големи парични средства.

Изненадващо, кметът Иса, който е от ДПС, отказал такъв достъп с обяснението, че не може да се сети за какви проверки и констативни протоколи става въпрос. При положение, че проверките са извършени по негова заповед през месеците април и май тази година и са изрично упоменати в заявлението.
Става въпрос за бившия кмет на село Долно Дряново Ваит Моллахасанов и за директорката на детската градина в село Дъбница Дима Мачкова.

Водоснабдяването в Долно Дряьново не е към държавния ВиК оператор, а самото селото стопанисва ВиК мрежата и отговаря за водоснабдяването и събирането на таксите за водоползване. За събраните средства отговаря кметът на селото. На местните избори миналата година Ваит Моллахасанов загубил вота и село Долно Дряново. Новия управник поисакал сумите, но те вече били  Новият кмет, естествено, прави проверка на сметките за събраните и изразходвани средства и констатира липса на около 20 000 лева.

По законоустановения ред, той уведомил кмета Феим Иса с докладна записка. Ваит Моллахасанов също дал писмени обяснения, за какво са изхарчени липсващите 20 000 лева. Кметът на община Гърмен отказал да предостави документите.

Втората злоупотреба с абществени средства е в село Дъбница и касае директорката на детската градина. През месец май тази година, по заповед на кмета на общината Феим Иса, била извършена проверка, при която констатирали сериозни финансови престъпления.

Кметът И и в този случай отказал да предостави констативния протокол от проверката. След отказа на кмета да предостави обществената информация по тези два скандални случая, Адемов сезира прокуратурата, за да бъде извършена обстойна фактическа проверка.

Родителите на децата в детската градина трябва да знаят кой, как, при какви условия възпитава децата им. И ако те не заплащат месечни такси, не е редно който и да е, да ощетява не само общината, но и децата. А жителите на Долно Дряново имат право да знаят как се харчат парите им, с които всеки месец те заплащат за ползваната вода, коментираха от офиса на евродепутата Асим Адемов.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook