Откриха златните монети на асансьорния бос Илия Златанов

08/07/2020 19:10 1 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Откриха златните монети, за които собственикът на завода за асансьори в Дупница - Илия Златанов, твърдеше, че са му присвоени. Разкритието бе направено неотдавна от Антикорупционния фонд.

Във видео на Антикорупционния фонд бизнесменът обяви, че от трезори на съпругата и сина му били иззети 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева. Той настоява, че по документи ценният метал му бил върнат, но всъщност изчезнал в багажника на колата на Любена Петрова – съпруга на бившия следовател Петьо Петров.

Илия Златанов твърдеше, че монетите са изчезнали след изземането им при ареста на неговия син преди месеци. От Специализираната прокуратура официално обявиха днес, че Златанов е дал невярна информация.

Припомняме, във Фейсбук изтече видео от камерите за видеонаблюдение в имота, където се води адресната регистрация на бизнесмена в столичния квартал “Симеоново”. Кадрите показват как униформени извършват претърсване в жилището, което по непотвърдена информация обитава дъщерята на намиращия се в чужбина Илия Златанов – Пролетина.

“В хода на претърсването са намерени и иззети голям брой монети, документи и фактури. Към настоящия момент от извършения оглед на част от иззетите веществени доказателства – монети от жълт метал, се установява, че същите съвпадат с върнатите с постановления на прокурори при Специализирана прокуратура от 18 февруари 2020 г. и 26 март 2020 г. във връзка с подадена молба от лицето И.З., в качеството му на управител на “ИЗАМЕТ 1991″ ООД. Монетите са върнати с приемно-предавателни протоколи. В постановленията се посочва, че монетите не са предмет или средство на престъпление и не подлежат на отнемане в полза на държавата по реда на чл. 53 от НК и по реда на ЗАНН и че връщането не би затруднило разследването”, съобшават от Специализираната прокуратура.

В съобщението е уточнено, че монетите са били иззети с протоколи за претърсване и изземване на 17 и 18 юли 2019 година, във връзка с разследване срещу организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи чрез изнудване, длъжностни присвоявания, неизгодни сделки и за пране на пари в големи размери.

"Продължава огледът на останалата част от иззетите на 7 юли веществени доказателства, с оглед установяване дали същите съвпадат с върнатите с приемно-предавателни протоколи. При констатирани нови обстоятелства, които не биха попречили на разкриване на обективната истина, Специализирана прокуратура ще уведоми българската общественост по казуса, сочат от държавното обвинение.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев призова представителите на Антикорупционния фонд да поднесат извинение за обвиненията за заграбване на имуществото на Илия Златанов, като нарече твърденията им хибридни атаки.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. use -
    Сериозна мафия цари в цялата страна! Срам са политици и депутати.

Социално

новини благоевград facebook