Европейската прокуратура нищи присвоени пари за тунел "Железница"

01/04/2024 17:31 0 Коментирай

Европейската прокуратура изненадващо обискира фирми и длъжностни лица по сигнали за пране на пари, свързани с изграждането на тунел "Железница". Обискирани са и къщи на бизнесмени и съдружници в строителни компании - 6 фирми, участвали в реализацията на съоръжението на АМ "Струма".

От европрокуратурата съобщиха, че са претърсени и четири къщи. Разследването е за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари. Събират се доказателства. Конкретни имена и фирми обаче не се съобщават официално към момента.

Припомняме, че най-дългият пътен тунел в България беше отворен за движение в края на февруари. Строителството на тунел "Железница" по магистрала "Струма" се ръководи от Агенция "Пътна инфраструктура", която сключи с консорциум от три фирми проекта за изграждането му. Той беше съфинансиран от Европейския кохезионен фонд, по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (2014 - 2020 г.), което дава основания за намеса на Европейската прокуратура, призвана да следи за законното разходване на европейския бюджет.


Изпълнителят на проекта за тунела получи приблизително 185 000 000 лева - приблизително 96 милиона евро, 85 процента, от които са финансирани от европейски фондове. След сигнал, получен от ДАНС, Европейската прокуратура в София започна проверка, която разкри, че една от компаниите, част от консорциума, е заподозряна в няколко криминални престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.

Твърди се, че разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева (5.6 млн. евро) към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета. Тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване на Европейската прокуратура за инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook