Филм разкрива премълчаното от неврокопския войвода Мълчанков

06/10/2020 09:35 0 Коментирай

Представят филм за войводата, бивш депутат, Стоян Мълчанков. Поводът е 100-годишнината от смъртта му. В Гоце Делчев се проведоха инициативи за популяризиране на неговия живот и дело – филм, книга песен, календари, паметни плочи.

Припомняме, че преди седмици на лобното място на Стоян Мълчанков - местността "Купена" над село Буково, открит бе и паметник на неврокопския войвода в Гоце Делчев.

Стоян Мълчанков е роден в село Скребатно. По време на ученето си в Солунската гимназия се включва в редовете на ВМОРО. Участник и войвода на чета в Илинденско-Преображенското въстание. На два пъти арестуван и осъждан на смърт, след което освобождаван. Учител, общественик и културен деец, баща на шест деца. По време на Балканската война е войвода на чета. Народен представител в 18-ото и 19-ото Обикновено народно събрание. Близък приятел с Пейо Яворов. По инициатива на Мълчанков се изгражда теснолинейката Саранбей (Септември) - Добринище, като идеята е била тя да стигне до Неврокоп. Стоян Мълчанков е убит на 22 април 1920 година.

Представянето на филма „Премълчаното за войводата Мълчанков“, дело на Николай Борисов и Ивайло Шопски, е днес в Централния военен клуб в столицата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook