Фирмена шефка измами ЕС с 588 114 лева

30/03/2022 15:06 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Окръжна прокуратура – Благоевград приключи наказателен процес срещу управителка на фирма за получени неправомерно европейски пари. Седем години по-късно Н. М. призна вина и подписа споразумение с прокуратурата. Съдът я наказа с 1 година лишаване от свобода, но условно. Тя ще плати и глоба в размер на 3000 лева.

Към октомври 2015 година търговското дружеството на обвиняемата, която е от Гоцеделчевско, е бенефициент по мярка „Модернизация на земеделските стопанства“ на Оперативна програма за развитие на селските райони. Занимавала се с отглеждане на крави.

Н. М. представила неверни сведения пред Дирекция „Оторизация на плащанията по прилагане на мерките за развитие на селските райони“ в Благоевград. В „Заявка за плащане“ към договор за финансово подпомагане било посочено за извършено плащане от страна на бенефициента към изпълнителя на строително-монтажни работи в размер на 258 000 лева и 50 000 лева на фирмата, изготвила проектната документация при кандидатстване.

С действията си Н. М. целяла да получи 588 115 лева от фондове, Тази сума представлявала разликата между стойността на одобрената финансова помощ в размер на 1 176 229 и изплатеното авансово плащане в размер 588 114 лева.

В хода на разследването е било установено, че посочените от обвиняемата в заявката плащания не били извършени от бенефициента.

Определението на съда има последиците на влязла в сила присъда.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook