Разпоредиха ковид мерките след 1 април

30/03/2022 14:35 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

От 1 април страната няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка, обяви здравният министър Асена Сербезова. С това отпадат въведените противоепидемични мерки.

Съгласно нова заповед отпада задължителното носене на маски на затворени обществени места. Няма да е задължителна дистанцията, няма да се спират студентите от присъствен образователен процес, а също така работодателите няма да допускат до 50 процента от персонала в дистанционна форма.

След 1 април, в срок до три месеца, остават в сила възможността НЗОК да заплаща средства за работа при неблагоприятни условия, удължаване действието на ТЕЛК и НЕЛК.

Въпреки всичко, ще има заповеди на министъра на здравеопазването. Те ще касаят някои мерки като силни препоръчителни, например спазването на дистанция.

По отношение на маските, те ще останат силно препоръчителни в градски транспорт, болници, струпване на хора. Използването на дезинфектанти също ще остане като препоръка, както и елементарните правила за хигиена, като миене на ръцете. Кунчев припомни, че именно тези елементарни мерки са довели до спад в редица заболявания като страничен ефект на пандемията.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook