Избират лесовъд на годината

30/03/2022 14:07 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

ЮЗДП-Благоевград празнува под мотото "Аз обичам гората" от 4 до 10 април.

Националното откриване на Седмицата на гората е на 4 април в дворното пространство на Лесотехническия университет в София. Традиционно ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“ и „Служител по контрола и опазването на горските територии“ за 2021 година.

На 5 април, от 11.00 часа, в землището на село Стоб, на територията на „ДГС Рилски манастир”, ще бъде открита възстановената от стопанството туристическа пътека в природна забележителност „Стобски пирамиди” и на изградения информационен и посетителски център. 

Същия ден няколко териториални поделения на предприятието отправят покана към доброволци и към всички, които обичат гората, да се включат в организираните от горските служители кампании – за почистване на замърсени горски територии и залесяване.

В „ДГС Петрич” ще чистят „Алеята на здравето” в Беласица с дължина около 2 километра, която е любимо място за разходки през всички сезони на годината.

В „ДГС Рилски манастир” от почистване се нуждае гората в съседство с рекултивираното депо за битови отпадъци, което е на около 2,5 км от гр. Рила.

На 6 април в землището на с. Локорско, района на „ДГС София” ще се проведе залесяване на горски територии с доброволци на площ от 13,5 дка. Обектът е след изведена санитарна сеч в насаждения, нападнати от корояд. /Лице за контакт: инж. Р. Бялкова – 0887622160/. Същия ден от 9.00 часа в землището на с. Стоб служители на „ДГС Рилски манастир” и природния парк ще залесяват по екопътека „Стобски пирамиди”.

В Благоевград на 6 април, от 10.00 часа, пред сградата на „ДГС Благоевград” започва безвъзмездно предоставяне на 500 бр. семенищни фиданки за залесяване на граждани. Фиданките са от видовете бяла бреза, червен дъб, обикновен кестен, а от храстите – птиче грозде и люляк.

На 7 април, от 10.00 часа в землището на село Росоман, района на „ДГС Сливница” ще се проведе залесяване с доброволци на опожарени горски територии на площ от 9 дка.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook