Гласуват важни за Благоевград решения

27/01/2022 14:05 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Парламентаристите в Благоевград трябва да кажат "да" на предложена от кмета Илко Стоянов нова структура в общинската администрация.

Създава се Дирекция "Икономическо развитие и управление на собствеността". Ресорен шеф става Гергана Муртова, бивша съветничка, вляла се в екипа на Стоянов като икономическа директорка. В окрупнението влизат отдел „Общинска собственост“ с началник Румяна Чорбаджийска, дирекция „Социална и жилищна политика“, водена от Емилия Халилова, а също така „Култура, спор и туризъм“, „Образование“ и  „Здравеопазване“.

Стоянов иска още да се утвърди нова длъжност - главен експерт „Разрешителни режими“, като вероятно това ще бъде бившият главен архитект Любомир Огорелков.

Както вече информирахме, утре клетва ще положи нов общински съветник. Това е якорудчанката и активист на ДПС Милена Бунцева. Та заема мастото на Ивайло Червилов, който стана шеф на "Паркинги и гаражи".

Ден преди заседанието, председателят на местния парламент Радослав Тасков представи по-важните за дебат предложения. Той съобщи, че до момента в деловодството на Общински съвет няма входирани предложения за извънредни точки, но има подадено искане за изказване от гражданин, свързано със 150-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Радослав Тасков уточни, че тъй като молбата е депозирана след Председателския съвет, на който е бил одобрен дневния ред, утре общинските съветници ще трябва да решат дали да го допуснат за изказване.

Заседанието на Общински съвет Благоевград ще продължи с разглеждане и гласуване на предложението на кмета относно приемане на План за интегрирано развитие на Община Благоевград за периода 2021-2027 година. 

В ПИРО са включени важни за Благоевград предложения. Те са публикувани в сайта на Общината. Сред по-значимите са създаване на нова индустриална и логистична зона по главен път Е-79, индустриален парк "Зелен дол", обособяване на термални спа зони - ареал находище в близкото до Благоевград село Зелен дол, а също така и находище „Владишко-Дъбрава“.

Планувани са обособяване на екопътеки и веломаршрути за спорт и отдих на територията на цялата община - велопътеки за планинско колоездене от село Бистрица до курорта "Бодрост", както и екопътека през селата Марулево, Делвино, Горно Церово.

Предлага се фрийрайд зона "Картала" - изграждане на екокурорт от висок клас, обхващащ съществуващите почивни зони, вили и хижи в местностите "Септемврийче“, "Бодрост“, „Картала“ и хижа „Македония“. Ще се кандидатства за финансиране строителството на крайградски паркове - проектиране, обособяване и изграждане от двете страни на река Бистрица, започващ от Зоологическата градина и пречиствателната станция на село Дъбрава до село Бистрица, с площ, отговаряща на европейските и национални изисквания. В ПИРО е включено изграждане на STEM образователна среда, включваща обновяване, модернизиране и създаване на ново пространство за качествено образование – лабораторен комплекс и среда за проектна компетентност и работа в екип извън класическата система на класната стая във всяко от основните и средните училища и гимназиите в общината.

В раздел "Устройствено планиране" се предлага актуализация на Общ устройствен план на Благоевград, изработване на дигитален подземен регистър, изготвяне на генерален транспортен план на Благоевград, изработване на кадастрални карти и кадастрални регистри ромските махали и общинските терени.

Ето още от ПИРО: Проектиране и изграждане на електронна система за управление на автомобилния трафик в град Благоевград и населените места в общината – II етап. 

Рехабилитация на общински път Благоевград до местностите "Бодрост", "Септемврийче", с обособяване на велотрасе.

Изграждане на обществени паркинги в района на частната болница "Пулс", поликлиника, зад бившия комплекс "Кончето", за автобуси в линията на големи пътни артерии и други.

Обновяване на съществуващата и изграждане на нова инфраструктура за развитие на професионален спорт, осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Ремонт и възстановяване на закрит и открит басейн, вкл. довеждащ водопровод за минерална вода и облагородяване на околното пространство в парк "Бачиново". Построяване на нова сграда за средно училище за покриване стандартите на едносменно целогодишно обучение.

Ремонт и оборудване Астрономическата обсерватория в парк "Ловен дом", изграждане на посетителски център, обучителен център с ЮЗУ.

Ремонт, доизграждане, обновяване и модернизация на материално-техническата база на всички общински лечебни заведения.

Изграждане, възстановяване и реконструкция на елементите на градската среда, в това число проектиране и изграждане на детски, спортни площадки и съоръжения на открито, адаптирани за хора в неравностойно положение, облагородяване на междублокови пространства, озеленяване, осветление, реконструкция на площади и др. Облагородяване на публични пространства за широк обществен достъп - паркове, градини, площади - продължение на зелена зона на парка на улица "Даме Груев", Централната градска градина и други.

Проектиране и изграждане на Мултифункционална сграда - Конгресен, Експо, Спортен център, музей, прилежаща обслужваща инфраструктура.

Изпълнение на дейности за опазване на околната среда и справяне с климатичните промени. В мярка 3.6.2. "Хуманно отношение към животните" - Изграждане на приют за безстопанствени кучета.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook