Гоцеделчевци сведоха глава пред паметник на владика

08/03/2020 17:32 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Осветиха бюст-паметник на Неврокопския митрополит Натанаил.

За църковния ритуал на площада в Гоце Делчев, носещ неговото име, се събраха владиката Серамим, свещеници от региона, стотици граждани и общественици.

Идейният проект за паметника е дело на младия и талантлив скулптор Илия Бояров.

Припомняме, че решението за изграждане на паметника бе взето единодушно през миналата година от Общински съвет – Гоце Делчев по предложение на кмета на общината Владимир Москов.

Православният духовник Натанаил е митрополит от 24 април 1994 до 16 ноември 2013 година. Той е роден е на 16 ноември 1952 година в село Копривлен, Гоцеделчевско. Постъпва като послушник в Троянския манастир в началото на 1968 година и на 3 март 1974 година, на Неделя православна, е подстриган за монах и приема името Натанаил.

Завършва Софийската духовна семинария през 1975 година. Учи в Духовната академия в София, а след това завършва Богословския факултет на Атинския университет. На 10 октомври 1980 година С решителни и безкомпромисни действия има основен принос за преодоляването на опитите за разкол в Българската православна църква. Неврокопският владика строи и възстановява храмове и манастири, възпитава във вяра стотици млади хора в летните детски лагери в манастира на Хаджидимово, издава православна книжнина, организира социални кухни и културни събития.

Освен огромния му принос за Неврокопската епархия и Българската православна църква, митрополит Натанаил има и основна заслуга за запазване на българския характер на манастира "Свети Георги Зограф" в Света гора.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook