Гонят посредниците, вдигащи цената на дървата

15/02/2022 14:58 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Премахват посредниците в продажбата на дърва за огрев. Държавните горски и ловни стопанства ще продават директно дърва на населението на цената на добива им, обяви земеделският министър Иван Иванов.

Цената ще се намали. Иванов посочи, че има навързани фирми-прекупвачи, които вдигат цената от 84 лева за кубик на 160 лева до крайни потребител.

Първоначално в държавните горски и ловни стопанства ще се отворят 17 склада, които ще нараснат до 56. В тях дървата ще се продават на цена на добив, без надценки. Стопанствата ще извозват суровината за отопление до жилищата на хората и това ще бъде единствената допълнително заплатена услуга.

"Започваме да работим по този начин още този отоплителен сезон", заяви министърът на земеделието Иван Иванов. От складовете си горските стопанства ще продават дървата за огрев само на местното население на база на предоставени от кметовете списъци, както е по закон и в момента.

Прдприемат се мерки да не допускат ърговци, които купуват с цел печалба. В момента тази дейност се извършвала масово от прекупвачи, които със свой транспорт извозват дървата.

Иванов посочи още, че има много сигнали за кметове, които надуват цените на дървата за огрев. Затова хората ще плащат директно на ловните стопанства. "Така ще избегнем и случаите, при които кметове оказват политически натиск върху гласоподаватели", посочи Иванов. Държавните горски и ловни стопанства започват да наемат работници за добив на дърва за огрев. Това също ще свали цената им, защото сега тази дейност се предоставя на частни фирми, обясни Корнелия Нинова. По думите й предстои и закупуване на високопроходима техника.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook