Искат спецпрокуратурата да разследва кюстендилски депутат

15/02/2022 16:34 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Предприета е процедура за разследване на депутат от ГЕРБ в Кюстендилски избирателен район. Бившият вътрешен министър и директор на полицията Христо Терзийски е смятан за участник в организирана престъпна група.

Върховната касационна прокуратура  отмени отказа на Специализираната прокуратура да образува разследване срещу него. Това е записано в постановление на ВКП, издадено на 21 януари, с което "Свободна Европа" разполага. Произнасянето е по жалба на дирекция “Вътрешна сигурност” в МВР. Сега връщат казуса за ново произнасяне на спецпрокуратурата. Основната причина - спецпрокуратурата е отказала да образува разследване срещу Терзийски “при липса на мотиви въз основа, на които да може да се направи обективна преценка за наличие или липса на данни по преписката за извършено престъпление от общ характер”.

Освен това е потвърдено възражението на МВР, че този отказ е постановен преди изпращането на протоколите от използваните по разработката срещу Терзийски специални разузнавателни средства. Резултатите от това послушване изобщо не са били взети предвид от спецобвинителите, когато са преценили, че няма достатъчно данни за образуване на разследване.

Разработката на “Вътрешна сигурност” в МВР беше събрала данни за висши полицаи от Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) в организирана престъпна група, без официално оповестяване на имена. Тези заключения са докладвани на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов, както и на ДАНС и прокуратурата.

Нито Терзийски, нито предшественикът му Младен Маринов досега са коментирали заключенията на “Вътрешна сигурност” в МВР по същество.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook