Горски изграждат 6 водоема в Пирин

14/03/2022 16:24 0 Коментирай

Готов е един от 6-те водоема, които Югозападното държавно предприятие изгражда по проект. Те са предназначени за осигуряване на вода при гасене на горски пожари.

Проектът се изпълнява на територията на държавните горски стопанства в Кресна и Симитли, които заради спецификата на региона и преобладаващите иглолистни гори са с висока степен на пожарна опасност. От бързата реакция на екипите зависи своевременното овладяване и недопускане разрастването на огъня.

Водоемът, който предстои да бъде пуснат в експлоатация, е в местността Сарачевото, землището на с. Влахи, на територията на „ДГС Кресна”. Изграден е от стоманобетон със защитна мрежа. Обемът му е 100 кубични метра, като захранването с вода ще става по естествен гравитачен път от близкото дере. Изграден е и път с дължина 800 метра, който да осигурява достъп на противопожарната техника до водоизточника.

На различен етап на строителство са останалите 5 водоизточника, разположени в землищата на Кресна и на селата Горна Брезница, Долно Осеново, Мечкул и Сухострел, както и на пътищата до тях. Общата инвестиция е за близо 2,9 милиона лева. Крайният срок за изпълнение на проекта е средата на 2023 година.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook