Хотелиерки осъдиха ДФЗ - Благоевград

10/11/2022 16:44 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Върховните магистрати излязоха с решения по дела, заведени от собственички на къщи за гости.

Вместо да върнат в държавната хазна приблизително 800 000 лева, се оказва, че ДФ "Земеделие"-Благоевград ще им заплати още по 10 000 лева за направените съдебни разноски.

Една от спечелилата казус с ДФЗ е Хава Букова от гоцеделчевското село Брезница. Преди повече от седем години тя получила по програма на ЕС 374 000 лева, за да изгради къща за гости, в която да се открият кафене и магазин.

Про проверка от Фонда установили, че за 3 поредни години, считано от 2016-та, не е изпълнила бизнес плана и не е разкрила обещания брой работни места в комплекса. Последвала санкция от служителите на ДФЗ. Хава Букова оспорила актовете в Административен съд-Благоевград, а след това и във ВАС, където установили, че наказанието не е по Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление, но освен това бил пропуснат и давностният срок за издаване на акт.

Втората хотелиерка в Югозапада, преборила ДФЗ, е Катерина Будина от разложкото село Добърско. Тя усвоила от Европа 389 000 лева. Изградила къща за гости "Катрин", но не изпълнила своя бизнес план. Не била разкрила работни места в бара и в пекарна към хотела. ВАС установи, че мониторинговият срок от 5 години е изтекъл и Будина няма да връща парите по проекта.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook