Молим Свети Мина за здраве и дълъг живот

10/11/2022 17:46 0 Коментирай

С голяма почит в Благоевградска област се отбелязва празникът Свети Мина на 11 ноември.

Всяка година се събират на големи трапези жители и гости пред храмовете, носещи негово име. В симитлийския квартал "Ораново", над махала "Косячка", а също и в село Мечкул се раздават курбани за здраве в чест на светеца.

В деня на Свети Мина съветниците в Благоевград решават за дарение на общински имот за изграждане на нова църква. Теренът е за храм ва закрилника на семействата, домовете, децата, бедните и тръгналите на път.

Смята се за закрилник и на всички народни лечители, знахари, воини. Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома. В представите на народа ни Свети Мина е господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници - времето, в което вълците бесуват. Вълчите празници водят след себе си най-дългите нощи. Според поверията след 11 ноември хората трябва да избягват да излизат по късна доба.

Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). На 11 ноември се почитат Светите Виктор и Викентий - войнини, пострадали при император Антоний (138-262 г.) в Италия.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook