IFFHS класира благоевградчанина Михтарски в десетката на голмайсторите

17/08/2023 16:38 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Международната федерация по футболна история и статистика обяви класацията на голмайсторите. Сред десетимата от 1924 година до момента е благоевградчанинът Петър Михтарски - прославил Пиринската футболна школа, бронзов медалист от световното по футбол в САЩ през 1994 година. Михтарски има общо 158 гола от изиграни 301 мача. От тях 79 са за "Пирин"-Благоевград, 46 за "Левски", 33 за ЦСКА. Той е на девето място в международната класация.

В списъка на 10-те най-резултатни футболисти в първенството ни попадат само българи и всички те са вкарали над 150 гола. Сред тях също така няма нито един действащ футболист, а четирима вече не са между живите - Петър Жеков, Динко Дерменджиев, Никола Котков и Петко Петков. Мартин Камбуров и Петър Жеков са единствените български футболисти с над 200 гола в историята на българското първенство - А група, преименувана по-късно на Първа лига, става ясно от данните на IFFHS. На Дерменджиев пък принадлежи постижението за автор на най-много голове за един клуб - 194 за "Ботев" - Пловдив. Следват го Христо Бонев - 180 гола за "Локомотив"-Пловдив, Наско Сираков - 165 за "Левски".

От 1991 година FFHS организацията се занимава с месечно класиране на клубовете. Класирането взема предвид резултатите от континентални и междуконтинентални състезания, мачове от национални първенства и национални купи, като се започне от 1/16-финалите.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook