Илко Стоянов: Байкушев не разбира нищо от работата на кмет или е патологичен лъжец

10/01/2024 08:42 2 Коментирай

Финансовото министерство обяви състоянието на общините, а от това бързо се възползна бившият градоначалник Илко Стоянов. Той за пореден път коментира, че в хазната на Благоевград няма финансова дупка, за която настоящият кмет Методи Байкушев тръби от встъпването си до момента, а и не спира да вдига данъци, такси, за да запълва липсите с пари от гражданите.

"Община Благоевград НЕ е във финансова криза и такава НЕ е имало", категоричен е Илко Стоянов. Публикува във фейсбук профила си данни от министерския анализ за финансовото състояние на всички общини към 30 септември 2023 година.

"Напомням на Байкушев и неговата секта, тролеща лъжи в социалните мрежи, че министър на финансите все още е Асен Василев. От този анализ се вижда много ясно в какво финансово състояние съм поел община Благоевград при моето встъпване и в какво финансово състояние съм я предал на Байкушев. Поглеждайки тези данни, всеки честен човек с основни познания по математика, веднага ще разбере, че още от първия ден на встъпването си Байкушев не е спрял да лъже. При това некомпетентно, защото в експертните среди термин “финансова дупка” не съществува", написа Стоянов.

"Просрочените задължения преди моето встъпване бяха 6 189 000 лева, а при предаването на общината бяха намалени на 3 534 000 лева.
Поех общината с нарушен коефициент 6 (при максимално допустим 5), представляващ просрочените задължения на общината към общите и годишни приходи. Предадох я с голямо подобрение с коефициент 2.67. Събираемостта по мое време се подобри значително. Към 2020г. е била по ниска от средната за страната, към края на 2021 година я изравнихме и след 2022г. тръгна нагоре. Но това се получи, защото прецизирахме размера на местните такси и данъци.
По-високите такси и данъци не носят задължително по-високи приходи. Много често е дори точно обратното, защото прекалено завишените налози водят до нежелание за заплащането им от жителите на общината", обясни бившият кмет.

"Тук ще се отклоня малко, за да посоча още една лъжа, която Байкушев изрече на сесията, на която повишиха таксите и данъците. Тогава той презентира пред общински съвет, че събираемостта е близо 95%, но парите не стигат и затова трябва да се повишат местните такси и данъци. Както се вижда от данните на Министерство на финансите обаче, това е лъжа, защото такава събираемост никога не е имало. Следователно не е имало и причина за повишаването на местните такси и данъци. Елементарна логика. След излизането на този официален анализ на Министерство на финансите, мога съвсем спокойно да обобщя, че лицето Методи Байкушев или не разбира нищо от работата на кмет или е патологичен лъжец. Нека той си избере. Предизборната кампания свърши преди два месеца. Не знам дали Байкушев ще се научи да работи, но знам че трябва да спре с вредното си празнодумие, защото всяко негово изказване нанася щети на община Благоевград", категоричен е Стоянов.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Гражданин -
    Вдигна данъците, изтегли кредит и нищо едно голямо нищо , само празни моабети от рода на това Ще направим онова Ще направим.Ами направи го бе стига си говорил , че нещо май оставам с усещането че не ставаш
  2. Шах -
    Ами сега какво правим , Байкушо почва мандата с лъжи и некомпетентност, айде касиране на изборите и този път мислете за кой гласувате

Социално

новини благоевград facebook