Има опасност от преливане на реката над Благоевград

20/04/2021 16:56 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

Планинската спасителна служба в Благоевград алармира за множество паднали дървета в коритото на Бистрица.

"При слизане от "Карталска поляна" към Благоевград, в зоната до махала "Карабелци", се забелязват множество паднали големи дървета в коритото, а през реката са монтирани и много мостчета, които са с минимална височина. Голямото наличие на сняг и непочистеното речно корито са два фактора, които могат да доведат до покачване на водите и причиняване на големи разливи при рязкото затопляне в края на месеца", предупредиха от ПСС.

"Ако се добави и трети вероятен фактор - проливен дъжд, съпровождащ често вятъра от югозапад, ситуацията, може да доведе до голямо бедствие за жителите на махалите в близост до реката. Има опасност и за града. Надяваме се институциите, които се грижат за безопасността на гражданите, да анализират ситуацията и да предприемат необходимите мерки", сочат от ПСС-Благоевград.

В момента поради ниските температури, снеготопенето е минимално. Въпреки че вече е 20 април, продължават обилните валежи от сняг при надморска височина над 1400 метра. Новата снежна покривка от вчера във високата зона - около 2000 метра, е над 50 сантиметра. Общата снежна покривка там е над 200 сантиметра. 

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook