Иманяри унищожиха християнски акропол

19/09/2022 17:02 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Иманяри са унищожили напълно акропол на повече от 6000 години. Няколко пъти властите са били уведомявани за набезите в местността "Свети Архангел", както от Националния исторически музей, така и от Регионалния исторически музей в Благоевград, но действия от тяхна страна до този момент няма предприети, съобщават от НИМ.

При започването на археологическите проучвания на обект Свети Архангел при гоцеделчевското село Дъбница, археолозите са установиха изключително нагло нарушаване на некропола на селището, съобщиха от пресцентъра на Музея. Изкопите са с невиждани размери, направени с тежка земекопна техника, с дължина достигаща до 100 – 150 метра и дълбочина на места до 1.70 метра.

Укрепеното селище в Дъбница се проучва от екип на музея от 2020 година. При започването на редовните археологически разкопки по целия хълм бяха установени иманярски изкопи, някои от тях на повече от 30 години, а други съвсем пресни. В процесa на работа обектът беше обезопасен с видео наблюдение, което спря окончателно набезите.

Некрополът на селището се намира на около 2 – 3 км северно от укрепения хълм и се наблюдава от там с просто око. Досега бяха регистрирани няколко гробни съоръжения, нарушени от иманярска интервенция, но като цяло обекта беше добре запазен. За съжаление поредният акт на иманярите е унищожил, почти изцяло ранно християнския некропол.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook