Именити футболисти в Благоевград и шокиращи кадри от стадиона

17/05/2022 16:04 2 Коментирай

Футболисти от близкото и по-далечното минало пристигат в Благоевград за "100 години футбол с любимия отбор". 

Поканени са Димитър Бербатов, Петър Михтарски, получил сребърен медал по време на Световното първенство по футбол ’94 в САЩ, ветерани от клуба, като Николай Петрунов, Борис Николов, Методи Стоянов, Йордан Самоковлийски, Борис Безев, Кирил Стойков и други именити футболисти и треньори, които са свързани не само в историята на клуба, а и с историята на футбола в България.

На площада пред сградата на Общината подредиха постери с любопитни снимки и факти за благоевградския футболен живот. Припомнят на съвременниците за началото на отбора преди 1925 година под името "Македонска слава", а след това "Юнаци".

От 1949-та до 1952 година тимът на Горна Джумая се състезавал в "Б" група като "Ботев".

През 1933-та носи името "Строител". Следващата година е преименуван на "Торпедо" и така е известен до 1957-ма.

От 1969 година вече е "Пирин". В изложбата, която е посветена на 100 години от благоевградския отбор, за първи път младите ще видят шокиращи кадри от стадион "Христо Ботев". Построен е по европейски стандарт през 1973 година с капацитет 17 000 зрители.

Месеци след откриването на стадиона става чудо, известно сред благоевградчани като "Бегайте трибуните падат".

"Пирин" играел тогава със "Славия". По време на резултата 2:0 пейките от сектор "Б" започнали да падат. За късмет няма жертви при инцидента, но имало леко пострадали запалянковци. Всичко приключило с късмет и с побета на домакините.

Специален принос за днешната експозиция имат Методи Кехайов, Йордан Стоянов и Димитър Керемедчиев, футболни клубове, граждани, дарители и колекционери, чиито културни ценности са представени в изложбата.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Благоевград -
    Такива футболисти вече нема за жалост. Сега са манекени със съмнителна сексуалност.
  2. Браво -
    Преди години се строеше за над 17 000 души публика. Иначе си спомням падането на трибуните...

Социално

новини благоевград facebook