Инспектираха база на строителна компания и Митническо бюро

10/07/2023 16:46 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Инспектори от РИОСВ - Благоевград са извършили проверки в производствени бази и Митническото бюро в града.

Във връзка с постъпил сигнал за денонощно промиване на пясък и замърсяване на река Струма от базата на строителната "Грома Холд" в село Бело поле, не са установили екологични нарушения. От РИОСВ обобщиха, че са проверили на място "Агромах Продакшън", която по документи експлоатира обекта. Установили са, че дружеството не извършва дейност по промиване на инертни материали и няма заустване на отпадъчни води в Струма. Пречиствателното съоръжение е с незапълнен обем. ТМСИ е в ремонт и не работи, което се доказва и от представената справка на водомерното устройство. Сигналът е анонимен, подаден от скрит номер, което възпрепятства осъществяване на контакт с подателя, сочат от инспекцията.

Обект на проверка е станала и фирма "Елена-92". Задействали се по с5игнал за неприятни миризми от дейността в поземлен имот край местността „Карамихайлов бунар" около Благоевград. "При направения оглед на територията на обекта и около него, не се установява наличие на миризми. Помпената станция за напорно отвеждане на смесения поток битови и пречистени производствени отпадъчни води в канализационната система на гр. Благоевград работи в нормален технологичен режим. В бетонова шахтата е монтирана автоматична помпа, която е постоянно включена. Същата е снабдена с поплавък, който се задейства при постъпването на отпадъчни води. Бетоновата шахта е покрита с ламаринен капак. Извършен е оглед на ревизионните шахти от площадковата канализация, при който се установява, че са чисти и без следи от отлагания на отпадъчни води. За идентичен сигнал, подаден от същото лице, обектът е проверен и през месец април. И при двете проверки, не се установява замърсяване или наличие на миризми от обекта", категорични са от РИОСВ.

Извършена е проверка и по сигнал на началника на Митническо бюро - Благоевград. Той заявил пред властите, че е изтекло вещество, наподобяващо нефтопродукт от паркирани три броя товарни автомобили, които са били били задържани на паркинга по установено закононарушение.

"Установено е, че под трите товарни композиции са се образували общо пет на брой разлива, вследствие на теч на вещество, наподобяващо нефтопродукт, което по голяма вероятност е масло, тъй като е мазно на допир и без специфична миризма. На три от разливите служители на митницата са положили абсорбент, с цел ограничаване на разлива и недопускане на замърсяване на прилежащи терени и площадкова канализация. Паркингът и мястото, на което са паркирани товарните композиции са изградени от бетонова настилка, която е с ненарушена цялост. В хода на проверката от страна на Агениция митници, МБ – Благоевград са предприети допълнителни мерки с цел предотвратяване на замърсяване, като е положено допълнително количество абсорбент върху всички разливи, както и поставяне на съдове под местата на течовете. Дружеството, използващо превозните средства, е информирано за задължението си като причинител на отпадъците да организира събирането и предаването опасните вещества за последващо екологосъобразно третиране", информираха от благоевградската инспекция.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook