Прокуратурата погна кмет за нерегламентирано депо

05/07/2022 17:50 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Прокуратурата е съставила предписание заради нерегламентирано сметище. За незаконното депо има и издадени няколко наказателни постановления, каза говорителят на Районната прокуратура в Кюстендил Галина Димитрова. Тя посочи, че след проверката и съставеното предписание, кметът Петър Паунов трябва да уведоми държавното обвинение за изпълнението му.

Държавното обвинение се самосезира и разпореди проверка по Надзора за законност, във връзка със зачестили сигнали за изхвърлянето на отпадъци на неразрешени за целта места и с цел предотвратяването на нерегламентираното съхранение на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани за това места. Проверката следва да установи какво е актуалното фактическо състояние на незаконните сметища в населените места на територията на Област Кюстендил. „Проверката за останалите населени места все още не е приключила и продължава“, каза Галина Димитрова, пред БТА. От прокуратурата припомниха, че беше възложена комплексна проверка на РИОСВ – София, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Кюстендил и кметовете на общините. В хода на проверката следва да се установи статута и състоянието на всички сметища на територията на общините Невестино, Трекляно и гр. Кюстендил.

Проверката, възложена от прокурор от Надзора за законност към ТО Дупница, при Районна прокуратура – Кюстендил ще установи състоянието на сметищата на територията на общините Дупница, Бобов дол, Рила, Сапарева баня, Бобошево и Кочериново.

От прокуратурата посочиха още, че предприемат активни действия в продължение на няколко години, относно установяване състоянието на сметищата на територията на Област Кюстендил и мерките за обезопасяването им. „Често пъти обаче след направени предписания проблемът се разрешава временно, до следващото новообразувало се сметище“, посочиха от кюстендилската прокуратура.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook