МФ се оправда с ГЕРБ за орязан 1 милиард от ЕК

05/07/2022 16:47 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Финансовото министерство излезе с официална позиция за намаления от ЕК с 578 милиона евро План за възстановяване. Прехвърлиха отговорността на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Отговорът дойде след изяление на бившият премиер, че настоящият кабинет и служебното правителство буквално са провалили Плана за възстановяване и устойчивост. Бори5сов ги определи като некадърни и безотговорни.

"Министерството на финансите е напълно съгласно с определението „некадърност и безотговорност", но то се отнася за правителството на г-н Бойко Борисов, което през февруари 2021 г. е подкрепило и е гласувало в ЕС задължението за намаление на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост като част от правната рамка на Механизма за възстановяване и устойчивост", информираха от МФ.

Припомнят, че подписаната от кабинета на Борисов правна рамка е залегнало решението 30% от общото безвъзмездно финансиране да бъде преизчислено на базата на реално отчетения икономически растеж през 2021 година.

А той се оказал по-добър от очаквания растеж, докато други европейски икономики се представили под очакванията и затова сега 578 млн. евро ще бъдат пренасочени от нашия план към тях.

"Преизчислението засяга всички държави-членки едновременно и не се отнася само до България. На 22 държави-членки грантовото финансиране по механизма е намалено, като на 7 държави е намалено с по-големи суми от българското. С около 2 милиарда евро са намалени средствата на Румъния и на Франция. Само 5 държави имат увеличения", обясняват от МФ.

Оттам уверяват, че изпълнението на българския План за възстановяване е в ход и към момента съответства на договорените срокове и преизчисляването не налага на този етап промени в него.

Страната ни досега не е получила нито едно евро по този план, докато други държави вече са взели аванси и изпълняват проекти.

Правителството в последните три месеца поставя активно на европейско ниво въпроса за компенсиране намалението на грантовите средства и търси възможности за компенсиране с друго европейско финансиране, включително по линия на ново финансиране за държавите, търпящи енергийни последици от войната в Украйна, пишат от финансовото министерство.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook