Измислиха нов вариант за пенсиите

30/05/2022 17:53 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кабинетът предложи нова методика за преизчисление на пенсиите. От 1 октомври всички пенсии за трудова дейност ще бъдат преизчислявани на база средния осигурителен доход за страната за 12-те месеца преди пенсионирането им, като ще се вземе предвид и доходът към датата на отпускането на пенсията, при запазване на достигнатата продължителност на осигурителния стаж и при процент за година стаж, какъвто е бил според законодателството, валидно към момента на отпускането им. За пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 година включително, ще се приеме средният осигурителен доход, ползван на 1 януари 2008 г. - 398,17 лева.

Втората стъпка е новият размер на пенсията да бъде увеличен, като за всяка следваща годината, през която пенсията е отпусната, се прилага процент, равен на по-голямата стойност измежду стойността на нарастването на средния осигурителен доход за страната и инфлацията за предходната година. Така за пенсиите, отпуснати до 2008 година включително, се прилага увеличението, отнасящо се за всяка година от периода 2009-2022 г., за пенсиите, отпуснати през 2009 г. – за периода 2010-2022 г., за пенсиите, отпуснати през 2010 г. – за периода 2011-2022 г. 

Според Българската стопанска камара включването на ковид добавката към размера на пенсията "санира политическия "гаф" да се смесват пенсионно-осигурителни плащания и ковид добавки". Няма абсолютно никаква логика, почиваща на принципите на социалното осигуряване, освен политически дивидент, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са определени на база на осигурителен принос, посочват от камарата пред "Сега". И БСК се тревожи от намаляването на разликата между минималната пенсия и останалите, което противопоставя пенсионери с различен принос. Оттам искат разчети дали се постига справедливост с различните мерки на увеличение, "или може през следващата година да очакваме нови методи за осъвременяване". Генерират се огромни разходи за бюджета, без да е ясен ефектът, както и възможността на бюджета да осигурява финансиране в дългосрочен план, изтъкват от организацията. Оттам са разочаровани, че социалните партньори са напълно изолирани от процеса на анализ и мерки в областта на пенсионното осигуряване. "Работи се на парче, реактивно и без дългосрочна визия. Решенията са политически и не почиват на принципите на социалното осигуряване", посочват от БСК.

КТ "Подкрепа" признава, че актуализацията на пенсиите е неизбежна, но се притеснява от ефекта върху зависимостта на НОИ от държавния бюджет. Затова смята, че растящите разходи трябва да бъдат съпроводени с увеличение на осигурителната тежест с няколко стъпки - увеличение на минималните осигурителни доходи и "значително" увеличение на максималния осигурителен доход. Според синдиката, в момента той изкривява системата. "Напомняме, че при въвеждането на таван на осигуровките идеята е той да бъде равен на 10 месечни минимални работни заплати", посочват оттам. "Подкрепа" иска и да се въведат реални мерки за контрол, откриване и разследване на случаите на укриване на осигуровки – "масово явление в България, което препятства адекватното увеличение на пенсиите".

КНСБ също като БСК се обяви срещу вкарването на ковид добавката в размера на пенсията, тъй като те нямат нищо общо с осигурителен доход, стаж и пр. белези на приноса към осигурителната система. "Считаме, че те не следва да се вкарват в основния размер на пенсията, още повече, че от 1 октомври се предвижда допълнително надграждане на този размер, което още повече ще замърси размера на пенсиите", обяви Ася Гонева. КНСБ смята, че добавките трябва да се изплащат както и сега, докато продължават кризисните процеси. Трябва да се реши и какво правим с новите пенсионери след 1 юли, защото някой ще трябва да им обясни защо в размера на техните пенсии няма 60 левав., коментира Гонева.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook