Самоходни роботи чистят язовирите, Нинова ги инспектира

30/05/2022 18:51 0 Коментирай

8 самоходни роботи чистят стените на язовирите и дигите около реките от храсти и треви, за да не се допускат наводнения. Техниката инспектира лично вицепремиерът Корнелия Нинова. Тя проследи работата на един от роботите на язовир "Големо село" край Бобов дол.

В момента започва обследване на 384 язовири, за чийто ремонт се подготвя обществена поръчка, каза Нинова. Тя поясни още, че без човешко присъствие в машината, те могат да се движат в наклони до 55 градуса и да преодоляват насечени терени. Отрязаната от роботите маса се превръща в тор, който може да се използва за наторяване.

„Те могат да правят и просеки при горски пожари, с които се спира огънят“, каза още вицепремиерът.

По отношение на язовир Големо село, тя информира, че това е язовир от първа степен на опасност, като причини за това са неговото заблатяване и самата язовирна стена. „Превеждайки стената в добро състояние, ние предотвратяваме наводнения, защото наблизо е пътят Кюстендил-Дупница и жп линия, които са изключително важни инфраструктурни обекти и ще се стараем да не допуснем аварии. Ежечасно се следят нивата на всички язовири в страната и взимаме навременни мерки", посочи Нинова пред БНР. Една от основните причини за преливания и наводнения са непочистените корита и стените на язовирите”, категорична е тя. Роботите чистачи са собственост на държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Те могат да почистват под остър наклон до 50 градуса, да режат и смилат растителност като правят естествено торене.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook