Извънредни мерки в РС - Благоевград

23/03/2021 16:48 0 Коментирай

Председателят на Районен съд-Благоевград Вера Коева обяви извънредни мерки срещу коронавируса. Те са от 24 март до 12 април, включително.

Когато няма обективна възможност за спазване на мерките за безопасност по дела във вече подготвен и обявен график и такива, по които се очаква струпване на множество участници в процеса, че могат да отсрочват същите след съгласуване между съдията – докладчик и административният ръководител за друга възможна дата. Тя трябва да е за периода след отпадане на опасността от заболяването", разпореди Коева.

Съдиите тези дела да се пренасочат за разумен срок, с оглед предмета им.

"В случай на отсрочване на дела поради горните причини, призоваването на страните и изготвянето на книжата, ако е необходимо, да се извършва от съдебните секретари. Призоваването на участниците по тези дела да става предимно по телефон или по електронен път, ако участниците са посочили ел.адрес или друга форма за дистанционен контакт. Съдебните секретари незабавно да уведомяват съдебния администратор при отсрочване на дела поради Covid 19, за отразяването им в регистъра, който се подава ежемесечно до Висшия съдебен съвет. Указвам на съдиите, които за посочения период не са дежурни и нямат насрочени открити съдебни заседания, да работят по възможност дистанционно. При наличието на данни за отлагане на дело за този период, включително и поради заболяване на участник, адвокат, вещо лице и други, делата да се отсрочват в закрити заседания, с цел предотвратяване струпване на хора в сградата", се сочи в заповедта, издадена днес.

"Съдебният администратор, съвместно с ръководителите на службите, трябва да съставят грахици за осигуряване на работата на съдебните служители по съответните служби, с цел недопускане присъствена работа на повече от 50 % от персонала, като останалите служители ще работят дистанционно и да бъдат на разположение на работодателя в рамките на работното време.
Задължавам всеки един от работещите в Районен съд – Благоевград, да носи предпазна маска или друго защитно средство по правилния начин, да следи за хигиена на работното място и да се извършва често проветряване на работните помещения. Задължавам всеки работещ в Районен съд – Благоевград, при първи симптоми на заболяване като треска, бърза умора, повишена температура, суха кашлица или прояви на работното място на каквато и да било друга грипоподобна симптоматика, да уведоми за това незабавно прекия си ръководител, респ.съдебния администратор, да напусне работното място с цел предотвратяване на заразяване и да потърси лекарска помощ", разпореди съдебният шеф в Благоевград.

В тези случаи отсъствие от работа се извинява само с издаден от лекар съответен документ, удостоверяващ здравословното състояние и необходимостта от отсъствие на лицето от работа, поради временна нетрудоспособност.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook