Камъни по главите на горски инспектори

13/05/2022 18:35 0 Коментирай

Нападнати са горски инспектори от поделението на ИАГ - Благоевград. Скандалният случая съобщи депутатът от ПП Александър Дунчев.

Станало е в присъствието на полицията, при опит да осуетят незаконния добив на скални материали с багер над гоцеделчевското село Плетена. Дъжд от камъни и удари по главите и краката на двама служители.

"Защо са били толкова нагли работниците на местния бизнесмен Алтай от Село Сатовча ли? Защото са били сигурни, че никой няма да ги провери никога! И преди години с местни жители ги спирахме подобни нарушители в района, вероятно инспектори ги спират и сега, но видимо без резултат. Този багер работи на незаконната кариера в държавни горски територии вече месец, защото всички сигнали на местните жители до Ловно стопанство Дикчан и полицията оставали без реакция и без актове", информира Дунчев.

"Пуснахме сигнал през публичната система "Защити гората" на Изпълнителна агенция по горите и Гората.бг: https://app.gorata.bg/map/forestry/621 - проверката на РДГ Благоевград е била само час след подаването на сигнала. Публичността на сигналите е гаранция, че ще има проверки и те ще бъдат една идея по-обективни, въпреки силния политически и корупционен натиск върху държавните служители. Но за съжаление, местните нарушители са забравили какво означава държава, проверки и публичност, и са реагирали неадекватно. За да защитим горските инспектори, от всички нас зависи да изискаме от компетентните органи - МВР и прокуратура, да не пускат нарушителите да се измъкнат през луфтовете на Наказателния кодекс, а от МОСВ, МЕ и МЗХ да извършат щателни съвместни проверки на десетките полузаконни и незаконни кариери в района", призова депутатът, който е бивш шеф на ИАГ.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook