Килия за "банкерка" от Кресна, измамила кюстендилци

09/10/2021 10:41 0 Коментирай

Задържаха млада жена, представяла се за банкерка. П. Петкова била обявена за международно издирване. Тя е от креснеското село Долна Градешница. Спипали я в столицата.

Има досъдебни производства от 2018 година. Сред потърпевшите от престъпленията на Петкова е жена от Кюстендил. Представяла се за шеф в банков клон.

Тя се сговорила с мъж от София, който е съучастник. Въвели в заблуждение кюстедилката В. Д., като я накарали да изтегли ужким изгоден кредит, за да рефинансира предишен. Позвънила на мобилния телефон на пострадалата и я въвела в заблуждение, че е започнала работа като длъжностно лице – служител на банка, и условията за кредитиране на посочената банка са много по-изгодни от тези на останалите банкови институции.

На 14 юни 2018 година, П. Петкова, представяйки се с други имена, се свързала с консултант на банкова институция и попълнила по телефона от името на В. Д. молба за отпускане на кредит, подавайки данните, които преди това пострадалата ѝ била предоставила. 

Под тяхно давление В. Д. изтеглила от банков клон в Благоевград сумата от 19 800 лева, които ѝ били отпуснати по-рано същия ден под формата на кредит. Пътувайки към Кюстендил, обвиняемата Петкова излъгала жената да им даде сумата, за да я осчетоводят и преведат впоследствие по банковата ѝ сметка в обслужващата я банка, за да бъде погасен предходният ѝ кредит, а остатъкът да остане по сметката ѝ.

За да поддържат заблуждението, че ѝ помагат да рефинансира кредита си при изгодни условия и за да я мотивират да им предаде паричната сума,  лично изготвила и предоставила на пострадалата 4 броя приемно-предавателен протоколи за предадени парични суми от пострадалата.

Същия ден въвела доверчивата жена от кюстендил да изтеглят паричната сума от 500 лева, които били отпуснати на пострадалата като бърз кредит от дружество с подобен предмет на дейност, и да ѝ ги предаде, което пострадалата сторила.

В следващите няколко дни В. Д. опитвала да се свърже по телефона, но бил изключен. Пострадалата се усъмнила, че е станала жертва на измама и подала сигнал в Районна прокуратура-Кюстендил.

При последвалото разследване се установила истинската самоличност на П.П., както и, че други подобни измами на територията на гр. София и гр. Пловдив са станали повод за провеждане на разследвания в страната.

П. Петкова се укрила от правосъдието и била обявена за национално и международно издирване. Районна прокуратура-Кюстендил внесе вчера в съда искане за постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook