Кирил Петков успокои транспортния бранш

17/05/2022 18:07 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Правителственият пресцентър обяви предвидените мерки за компенсации на транспортиния бранш. За бизнеса ще се намали цената на био-добавката.

"МТС е постигнало договорка с “Националната асоциация по биогорива в България”, че компаниите ще предоставят за българския пазар добавката със 150-200 долара на тон по-ниско от цената на спот пазара. Предложението важи за юли, август и септември 2022. Така цената за добавката за българските потребители ще бъде изключително конкурентна. България е един от водещите производители на биогорива в Европа и това ни позволява да се възползваме от ситуацията, което е в интерес на българските потребители. По този начин очакваме ефектът от биодобавката върху крайната цена на горивата да бъде силно намален", информираха от пресслужбата на премиера Кирил Петков.

Предстои премахване на акциза за природен газ, втечнен нефтен газ и метан за бизнеса. Това ще даде възможност за намаляване на цената на килограм ВНГ от 34 стотинки/кг. допълнително на тези горива, които много от българските превозвачи използват, както и много крайни собственици на автомобили.

Ще се намали ДДС на природен газ, втечнен нефтен газ на процента. Тази мярка се допълва и с вече обявената мярка за покачване на минималния праг за задължителна регистрация по ДДС до праг от 100,000 лв., с което се създаде облекчение за малките транспортни фирми.

Ще има законодателни промени във връзка с неточно отчитане през тол системата, а също и намаляване на тарифите. С този законопроект се променя механизмът на санкционирането, като се въвежда справедлив и облекчен метод на разграничение на неволните от истинските нарушения.

Когато не функционира системата, законът е категоричен, че никой нищо не заплаща. Във всички останали случаи на изключено устройство на невнимание или дължащо се на техническа повреда, ще се прилага нов механизъм, без санкция на превозвачите. Дава им се възможност да декларират чрез своя доставчик, че се касае за техническа грешка и ще заплатят определена в Тарифата такса – от т.нар. „максимална тол такса“.

 

Предвидени са промени във връзка със системата за компенсиране и субсидиране на обществения транспорт. Един от начините да се стимулира ползването на обществен транспорт е да се компенсират разликите в цените на билетите за различни социални групи. Констатациите на Министерството на транспорта и съобщенията са, че системата на разпределение на компенсации и субсидии действаща към момента позволява различни тълкувания и не добри практики. 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook