Кметица разкри изборни машинации в Кюстендилско

18/11/2021 15:25 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

РИК-Кюстендил сезира прокуратурата за изборна машинация. Сигналът постъпил от селски кмет за неправомерно гласували на 14 ноември.

Управникът на село Толна Гращица Екатерина Николова подробно описва за грубо нарушение на Изборния кодекс, изразяващо се в допускане на избиратели да гласуват в СИК № 97 в Долна Гращица, без да са включени в избирателния списък и без да са налице основанията да бъдат дописани под черта.

"Районната избирателна комисия не разполага с компетентност да извърши проверка за основанията за вписване и дописване на избиратели в съставените от общинските администрации по реда на чл. 24 и следващи от ИК. Съгласно чл. 72, ал. 1, т. 27 ИК Районната избирателна комисия в Десети изборен район – Кюстендилски ще предаде избирателните списъци на Дирекция „ГРАО“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройството в законоустановения срок. Като едва след това компетентните органи следва да извършат проверка за нарушения от характера на изложените в сигнала", съобщават от РИК-Кюстендил.

Членовете на комисията са гласували единодушно да изпратят данните за злоупотреби с вот в прокуратурата и в ГД „ГРАО“ и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Решението е подписано от председателя на РИК Тодорка Илиев-Скрипкина и от секретаря Венцеслав Механджийски.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook