Кризата с водата в Рилското корито стигна до МРРБ

02/09/2024 08:34 0 Коментирай
Снимка Фейсбук Снимка: Фейсбук

След няколко протеста заради безводието жителите на Кочериново, Самораново, Бараково и Пороминово, са категорични, че няма да се примирят. Готвят блокада на автомагистрала "Струма". С тях са кметовете в бедстващите населени места. Упрекват монополното водно дружество в безхаберие. Не желаят да плащат за въдуха в чешмите.

Общинският съветник в Кочериново Калин Везенков обяви, че днес управителят на "Кюстендилска вода" е извикан в Министерството на регионалното развитие.

"По информация от "Кюстендилска вода" в момента резервоарите се пълнят, но тъй като ВЕЦ-ът работи на малки обороти, водата е недостатъчно", заяви Везенков пред съгражданите си снощи. "В 21.00 часа ще се пусне вода към населените места в общината. Най-вероятно по същото време, ВЕЦ-ът ще спре да работи и отново ще спре постъпването на вода в резервоарите. Имам информация, че утре Управителя на "Кюстендилска вода" ООД е на среща при Министъра на Регионалното развитие и благоустройство", разкри юристът Везенков.

"Преди 7 години когато отново имаше подобна водна криза се постави измервателен уред на тръбата над село Стоб, по която се доставя вода за Кочериново,  поне имахме на момента информация през мобилен телефон, колко вода постъпва за Община Кочериново, за да може да се реагира. Продължавам да твърдя, че за да няма напрежение между Община Кочериново и Община Рила, е редно незабавно "Кюстендилска вода" да  монтира измервателни уреди както предложих на заседанието на ОбС- Кочериново в петък. Така във всеки момент ще се знае колко вода постъпва от язовир "Калин" и водохващането "Елешница", колко от нея се разходва в Рила и колко остава за Кочериново. Тогава никой няма да нси лъже и ще докажем с числа, че водата не се разпределя правилно. Това незабавно следва да направи "Кюстендилска вода" ООД за да се знае къде се разходва водата и съм съгласен, че в случай, че и тогава водата не достига следва да се търсят незаконни отклонения в домовете на граждани, но преди това "Кюстендилска вода" ООД да отстранят незаконните отклонения по довеждащите водопроводи", коментира Калин Везенков.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook