Лидер на ГЕРБ напусна ареста срещу 2500 лева

05/01/2024 14:57 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Тричленен състав на Окръжния съд в Благоевград отмени определение на разложките магистрати за "домашен арест" спрямо лидер на ГЕРБ и предприемач от дърводобива. Вместо това постановиха мярка за неотклонение "парична гаранция". Иван Стойчев - ветеран от "Пирин" и партиен ръководител в Белица заплати за свободата си 2500 лева. Участвалият заедно с него в сблъсък с местния полицай Костадин Дункин - Тодор Пандев, напусна ареста срещу същата сума. Припомняме, че по време на сблъсък в завението "Иван и Петър" в Белицае, униформеният Дункин стреля с пистолета си и за късмет не рани никой.

"След преценка, както на материалите в досъдебното производство, така и на възраженията и становищата на страните в процеса, благоевградските съдии не са съгласни с извода на първоинстанционния съд. Изслушаните гласни доказателствени средства в хода на досъдебното производство, не водят до реализация на инкриминирания състав “закана с убийство” по чл. 144, ал. 3, т. 1 от НК.

Окръжните съдии прецениха, че е налице обосновано предположение Иван Стойчев и Тодор Пандев от Горно Драглище, да са съпричастни в престъпленията по чл. 325, ал. 2 НК и чл. 269, ал. 1 НК. Според въззивния състав с висока степен на сигурност не е налице опасност от укриване на обвиняемите, както не е реална и опасността, те да извършат престъпление, като база за този извод е това, че и двете лица са с чисто съдебно минало, в хода на разследването са разпитани голяма част от свидетелите, поради и което не може да се допусне, че могат да осъществят престъпен състав, насочен срещу правосъдието.

Определението на въззивната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook