Лидерът на ДСБ - Благоевград спечели дело в Страсбург

06/04/2021 18:00 0 Коментирай

Общинският съветник в Благоевград и лидер на ДСБ - Калоян Ханджийски, спечели дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека.

Ханджийски очакваше решението повече от седем години. Той го заведе заради негов акт по УБДХ и глоба в размер на 100 лева от 25 декември 2013 година, когато постави шапка и чувал на Дядо Коледа на паметника на Димитър Благоев в центъра на града. Написа пред Дядото "Оставка на правителството Орешарски".

Калоян Ханджийски обясни, че е завел дело в Страсбург, защото му е нарушена свободата на изразяване на мнение.

"Европейският съд е категоричен, че ми е нарушено основно човешко право на изразяване. За мен това е победа на демокрацията и се надявам да няма повече такива брутални нарушения на човешките права у нас", обяви благоевградският съветник днес.

Евросъдът отхвърли деянието да е хулиганско и прие, че политикът е изразил протеста си чрез сатира и не е повредил паметника. Присъди му 2000 евро за неимуществени вреди, 2762 евро разноски по делото. Освен това държавата трябва да му възстанови платената глоба.

"Щастлив съм, защото това е преди всичко победа за демокрацията! Съдът постановява, че актът не е "хулиганска проява", а действие на свободно изразяване, на фундаментално човешко право на протест. Искам да изкажа специални благодарности на адвоката по делото Г-н Михаил Екимджиев, един истински борец за справедливост. Дълбоко вярвам, че от днес България ще е една идея по-демократична и свободна", коментира Калоян Ханджийски.

Тук е мястото да споделя, че преди дни входирах ново дело срещу Българското МВР за самоуправство по отношение на измислените дела, които водиха срещу мен и мои приятели от протестите, обяви Ханджийски.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook