Махат Мавродиев за дадени 75 милиона на колекторска фирма

08/04/2020 09:54 0 Коментирай
Снимка бтв Снимка: бтв

Предстои уволнение на изпълнителния директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.

Лично премиерът Бойко Борисов обяви, че заедно с него работата си ще загубят и членовете на борда на банката.

Повод за това е отпуснатият кредит в размер на 75 000 000 лева на колекторската фирма "Свети Георги".

Значителната сума се отпуска на дружеството в момент, в който държавата увеличава капитала на банката със 700 милиона лева, за да подпомогне малкия и средния бизнес и останалите без работа граждани в период на икономическа криза заради разпространението на коронавируса. Коя е фирмата и как е успява да получи подобен заем четете тук.

"Възмутен съм какво направи Българската банка за развитие. Финансовият министър ми каза, че никой не се е консултирал с него. Разпоредил съм на икономическия министър, който е принципал на банката, незабавно да освободи изпълнителните директори и борда", каза Борисов, цитиран от бтв. Припомняме, вчера с учудване за отпуснатия кредит коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той обяви, че банката дължи отговор.

Последва отговор и от самия Стоян Мавродиев. Според него се търсят фалшиви и измислени скандали, вместо да се помага на работата на правителството. Той определи случващото се като омерзително.

"Учудвам се от нездравото желание да се вадят политически дивиденти от всяка една криза. Не съм изненадан от негативния прочит за всяка сделка на ББР. Сделката е насочена към дружество на "С. Г. Груп", което да купува лоши портфейли на две банки, затрудняващи работата им. Тези банки имат проблем със 7500 кредитополучатели и сега те получават възможности за отсрочване на кредитите си, както и да предоговорят условията по тях", обясни Мавродиев.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook