Данъчните вече проверяват и камиони

03/01/2024 09:17 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Влязоха в сила изискванията на нова наредба за контрол на стоки с висок фискален риск. Данъчните започнаха засилени проверки за търговия на над 500 стоки. Цели се осетяване на опити за източване на ДДС. В списъка са повечето видове храни, сред които месо, мляко, хляб, шоколад, както и горива.

За доставки на стойност над 5000 лева или повече от 500 килограма, които се извършват с камион над 3,5 тона, задължително предварително трябва да се заяви в НАП. При подаването на данните системата на НАП генерира уникален номер на превоз.

Той задължително трябва да се съобщи на шофьора или спедитора. Валидността на номера е 14 дни. С фискалния контрол не се установяват задължения за данъци, но могат да се установяват определени факти и обстоятелства от значение за задълженията за данъци. В наредбата, приета през септември миналата година се сочи, че се събират и вписват в електронен регистър „Фискален контрол“ данни за вида и количеството на стоката, изпращача и получателя, мястото и датата на получаване на стоката, очаквания час на получаване/разтоварване, информацията за движението на стоките и действията по фискален контрол на органите по приходите. В регистъра се вписват и предварително декларираните данни за превоза на стоката, данни за генерирания при предварителното деклариране уникален номер за превоза (УНП), коригираните предварително декларирани данни, потвърждаването на получаване/изпращане на стоките, както и данни за служебно издаден УНП и други служебно извършени действия.

 Фискалните контролни пунктове са обособени места, участъци от пътната мрежа или територии на железопътни гари, летища за обществено ползване и пристанища за обществен транспорт, включително прилежащи към тях части, в които органите по приходите могат да извършват фискален контрол върху движението на СВФР при прилагане на всички правомощия, които им предоставя Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, по реда на тази наредба. Извън фискални контролни пунктове органите по приходите не могат да спират транспортни средства.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook