Мечка погуби пчелни семейства

02/06/2021 16:25 0 Коментирай
Снимка Пресцентър Снимка: Пресцентър

Мечка напада пчелни кошери. Горски от ЮЗДП-Благоевград помагат на жители от пернишкото село Чуйпетлово да се опазят от множеството нападения.

Установено е, че са нанесени щети на 15 кошера с пчелни семейства. Ловните специалисти извършват денонощни наблюдения с фотокапани, за да проследят дали набезите на младата мечка ще продължават.

Днес от ловното стопанство "Витошко лале-Студена" предприеха действия и със собствен труд и за своя сметка монтираха електропастири около кошерите в двора на възрастна жена. За това съобщи директорът на териториалното поделение на Югозападното държавно предприятие Драгомир Пенчев.

Мечките са част от екосистемата на Витоша, припомнят от ловното стопанство. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на животните в планината е над 15, като числеността им ежегодно се увеличава. Ежедневно специалистите от „ДЛС Витошко-Студена” подхранват горските обитатели, като на 35 места има поставени хранилки с царевица и гранулиран фураж. Над 150 тона фураж годишно се използва за изхранване на благородни елени, сърни, муфлони, лопатари и мечки.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook