Затвориха зоопарка в Кюстендил, лицензът на благоевградския изтича

02/06/2021 17:35 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Затвориха зоопарка в Кюстендил. Към момента не е ясно дали отглежданите там над 50 животни ще бъдат преместени на друго място или ще останат в в част от парка. Посетители няма да се допускат за неопределено време, информираха от Общината.

Причината за затварянето са лошите условия и неотложна нужда от ремонт на всички клетки и района около тях. Предстои общинарите да разрешат проблема и да намерят начин за инвестиции.

Кюстендилският зоопарк влезе неотдавна в доклад на "Четири лапи" за множество нарушения при отглеждането на животните. Строен е през 1962 година.

От фондацията разкриха още, че в продължение на години наред в зоопаркове без лиценз се отглеждат животни в неблагоприятна среда, която не отговаря на законовите изисквания. Сред тях са тези в Благоевград и Кюстендил.

Сред случаите, описани в доклада, двете лъвчета, родени преди месеци в Благоевград, рожби на двойка лъвове - брат и сестра. Тъй като едва не загинаха от безхаберието и лошите условия в зоопарка, те първоначално бяха спасени в столицата, а сега са във Варна.

"Лъвове, мечки, тигри и други все още живеят затворени в голи бетонни клетки, построени преди повече от петдесет години. Някои от българските зоопаркове получават лиценз без да има забележими промени в средата за животните. В момента съществуват 17 зоологически градини, отворени за посетители, включително и един зоопарк, чийто лиценз е отнет през 2011 година", посочиха от фондацията. Визираха този в Кюстендил. Благоевградският има лиценз, но изтича всеки момент.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. уууу -
    Хората по-добре ли живеят?!

Социално

новини благоевград facebook