Молим Богородица за здраве и закрила

01/10/2023 09:44 0 Коментирай

Празнуваме Покров Богородичен. В повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Имен ден имат Анани, Анания. На 1 октомври се честват и светските празници - Ден на възрастните хора, на архитектите и на музиката.

Свети Андрей Юродиви и Епифаний разказали на всички как се е явила Пресвета Богородица и как успяла да спаси града с нейното наметало. Този ден бил обявен за празник на Божията майка, на който вярващите изказвали своята признателност за безкрайната милост на Пресвета Богородица и закрила. Нарекли деня Покров Богородичен. Покров идва от покривало – наметалото, с което Дева Мария покрила хората в храма и ги спасила.

На 1 октомври след IX век християните започват да почитат още по-силно Пресвета Богородица, защото тя извършила едно уникално чудо и спасила много невинни хора от гибел. Град Влахерна бил застрашен от варварско нападение от арабите. Жителите били наясно каква жестока гибел ги очаква. Вечерта вярващите се събрали в храма във Влахерна и започнали горещо да се молят Господ да ги пощади от варварите. В същия храм се намирала и една от дрехите на Божията майка, безценна светиня за всички християни.

След молитвите направили и нощно бдение. В храма били Свети Андрей Юродиви и Епифаний – негов ученик. Вечерта, някъде около 10 часа случайно Свети Андрей Юродиви погледнал към купола на храма и гледката, която се разкрила пред очите му, го изумила. Пресвета Богородица – млада и красива, била горе във въздуха. Около нея кръжели ангели, заедно със Светите Апостоли и старозаветните пророци.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook