Патриотичен поход за цар Самуил и ослепените му войници

01/10/2023 10:17 0 Коментирай

За поредна година се провежда патриотичен поход в Петричко. "Млад планинар" организира ученици и туристи да извървят над 6 километра по стъпките на ослепените Самуилови войни. Тръгнаха от комплекса "Самуилова крепост". 

За десета година участват повече младежи от Петрич, Благоевград, Гоце Делчев, София. По-късно днес ще ги посрещнат по традиция в петричкото село Ключ. Походът се осъществява с много дух и национална гордост в чест на годишнина от битката на цар Самуил и войската му.

При поредния си поход Василий II е спрян пред крепостта, издигната от Самуил в Ключката клисура между планините Беласица и Огражден. Край село Ключ българските войски отбиват многократните опити на византийците да превземат преградата, но на 29 юли са нападнати внезапно в гръб от отряда на Никифор Ксифий, който успява да обходи позициите им по планински пътеки. След пленяването са ослепени около 15 000 български войници. На всеки 100 остават по един с едно око. Цар Самуил избягва гибелта в самата битка, но умира два месеца по-късно – на 6 октомври 1014 година, след като получава сърдечен пристъп при вида на ослепените си бойци.

 

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook