Молитви към Йоан Богослов за изцеление

26/09/2023 08:44 0 Коментирай

На 26 септември почитаме Свети апостол Йоан Богослов. Вярва се, че Йоан Богослов може да лекува от всякакви болести – душевни и телесни, и е необходимо единствено да му се помолим.

Йоан Богослов е един от учениците на Исус Христос и автор на последното от 4-те Евангелия. Според житието на светеца той е доживял до 100-годишна възраст, като до края на живота си е работил върху Евангелието за живота и делото на Христос.

Йоан Богослов е имал седем ученика и живеел в град Ефес. Преди смъртта си той им наредил да изкопаят кръстообразна могила, в която да го заровят след смъртта.

Светецът обаче легнал в могилата, докато все още е бил жив. Жителите на град Ефес решили да го спасят, но когато разровили гроба му, тялото на Йоан Богослов го нямало. 

Всяка година от мястото, на което е погребан, излиза ситен прашец, за който се вярва, че носи изцеление. Вярващите от години събират тази лечебна прах, за да лекуват всякакви болести. Според поверието на всеки 26 септември – денят на кончината на светеца, трябва да се възпява неговата памет, а той да продължи да помага на хората.

Евангелието на Йоан е четвъртото Евангелие на Новия завет и се отличава от останалите три, тъй като е по-скоро философско, отколкото историческо. Основен момент в текста е Божията любов, която е всеопрощаваща, а Евангелието завършва с предсказанията на престоящ ден на Страшния съд, когато Христос ще се върне на земята, за да награди праведните и да накаже грешниците.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook