Молитви към Свети дух в Благоевград и региона

13/06/2022 08:40 0 Коментирай

Днес прославяме Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които имат равно достойнство. Народът нарича празника Духовден. В Пиринско днес празник има в 10 православни храма. На Света Троица са кръстени църкви в Симитлийско, Банско, Благоевград и Гоце Делчев.

Свещеници от храм "Въведение Богородично" отслужват днес водосвет за здраве и благоденствие на благоевградчани. Ритуалът е в мемориален комплекс „Памет и вяра“, където се намира 33-метровият светещ кръст.

Църквата "Света Троица“ в Банско става на 187 години. В основата на съграждането е видният банскалия Лазар Герман, а имотът е дарен от бащата на Неофит Рилски-поп Никола Бенин. Над 1000 имена от 270 фамилии са записани като дарители за построяването на храма.

Според представите на християнската вяра Свети Дух дава живот и освещава човешките души и тела. Той се представя като гълъб в църковните изображения. 

Домовете трябва да бъдат украсени с цветя, пелин и орехова шума, за да се осигури плодородие, здраве и семейно благополучие през лятото, а злото да стои надалеч. Пелинът и ореховата шума трябва да се оставят до края на седмицата, за да се предпазим от болести през лятото. Жените през този ден не трябва да перат. Забранено е и спането на открито.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook