МВР се хвали с отнети коли

26/09/2023 14:44 0 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

От влизането в сила на поправките в Наказателния кодекс досега са иззети 309 автомобила от шофьори, употребили алкохол или наркотици след приетите законодателни промени. Влезлите в сила присъди са 19, в полза на държавата окончателно са отнети 17 моторни превозни средства, отчете вътрешният министър Калин Стоянов по време на Националното съвещание на МВР.

Законодателните промени за отменането на колите влязоха в сила от 9 август. В няколко случая се стига до конфискация на автомобила. Първият е, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол, за което се полагат също 1 до 3 години затвор и глоба от 200 до 1000 лева. Вторият е, ако шофьорът вече е осъждан за шофиране след употреба на алкохол - при повторно нарушение с над 0.5 промила се отнема автомобилът, и се налагат от 1 до 5 години затвор, и от 500 до 1500 лева глоба. Ако се управлява автомобил след употреба на "наркотични вещества или техни аналози", наказанията са конфискация, 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Ако нарушителят не е собственик на управляемия автомобил, може да заплати равностойността му.

До вчера има 11 сигнала за купуване на гласове, съобщи още министър Стоянов. "Изборите са процес, който активизира контингент, ангажиран с всякакъв вид престъпна дейност", добави министърът. Във връзка с изказването му, че очаква атаки към МВР във връзка с предстоящите местни избори, Калин Стоянов посочи, че те ще бъдат "от хора, които нямат интерес да има редовно правителство". На въпрос дали визира президента, той отговори - "не точно от него". "Атаките срещу МВР започнаха още в момента, в който имаме сформирано редовно правителство", каза вътрешният министър, цитиран от БТА.

Напиши коментар

Коментари

  1. Няма добавени коментари!

Социално

новини благоевград facebook