Награждават архитект за пазара в Благоевград

17/12/2023 11:31 1 Коментирай
Снимка архив Снимка: архив

Кооперативният пазар в Благоевград е обявен за Сграда на годината. Архитектът Димитър Паскалев днес получава специалната награда, а церемонията ще се излъчи в национален ефир. Благоевградчани обаче недоумяват как светещият навес, струващ около 2 милиона лева, представлява сграда, при това без тоалетна. Продължават да твърдят, че призът е абсурден. Преди дни дори снимаха и публикуваха в социалните мрежи няколко надути от влагата панели.

"Това е един Малък проект с Голямо значение, защото представя пазарите в нова светлина – като живо и многофункционално обществено пространство, като елемент от градската дневна. Получих много поздравления от архитекти, това това не е особено характерно за гилдията. За пореден път се убедих, че има жажда точно за такива леки, дискретни и ефирни проекти в градовете, уморени от претруфеност, еклектика и лош вкус. Надявам се това да едно скромно начало за преосмисляне на пазарите, които обичайно са в централни градски зони, но не могат да се използват за нищо друго. В оригиналния си европейски средновековен вид пазарите са площадни пространства", публикува в профила си Димитър Паскалев.

"В нашата действителност общинските пазари се управляват от търговски дружества, които умеят да отдават търговска площ (вместо да организират събития), поради което търсят начин да застроят пазарите с павилиони. Съответно тези павилиони се населват с търговци, а фермерските пазари остават на заден план. Ако градските управи разпознаят, че пазарните пространства имат и други потенциали, за други употреби (квартални площади, пространство за игра, културни мероприятия, спортни събития и др.), то вече има първият такъв прецедент. Надявам се Благоевград да повлече крак, и скоро да видим такива трансформации в други български градове", коментира Паскалев. Той припомни, че конкурсът "Сграда на годината" се провежда от 2002 година. Припомняме, че пазарът бе изграден по времето на екскмета Илко Стоянов на мястотои преди производители на плодове и зеленчуци търгуваха продукцията.

 

Напиши коментар

Коментари

  1. Песен -
    Кочина с катанци...

Социално

новини благоевград facebook